Hizmet Olarak Yazılım veya Software as a Service. Kısaca SaaS.
Bilgilerinizi bulutta saklayan başka bir şirket tarafından barındırılan herhangi bir yazılım. Günümüzün dijital dünyasında, Hizmet Olarak Yazılım Saas olarak adlanırılıyor, genellikle daha geleneksel erişim yöntemlerinin aksine, yeni ve alternatif bir yazılım erişim yoluna atıfta bulunmaktadır.
Geçmişte, genellikle yazılımın doğrudan satın alınması ve bir cihaza yüklenirdi. SaaS normal olarak yazılımın bulutta (internet üzerindeki sunucularda) barındırıldığı ve internet üzerinden erişildiği abonelik bazlı modeli tanımlamaktadır. Tüketicilere, özel veya işletmeler için faydalara sahiptir.
Geleneksel yazılım ile hizmet Olarak Yazılım karşılaştırması
Geleneksel yazılım
- Kullanıcılar yazılımı bir paket olarak önceden satın alıp bilgisayarlarına yüklerler.
- Lisanslar, yazılımın dağıtılabileceği kullanıcı sayısı ve / veya cihazlarla sınırlı olabilir.
Hizmet olarak yazılım
- Kullanıcılar, satın almak yerine yazılıma abone (genelde aylık) oluyorlar, yani ön maliyet yok
- Kullanıcılar artık aboneliklerini ihtiyaç duymadıklarında sonlandırabiliyor
- Uygulamalar, tek tek bilgisayarlarda değil, bulutta kaydedilmiş dosyalarla - çevrimiçi olarak güncellenir ve kullanılır
SaaS’ın Faydaları
- Donanım maliyeti yok: İşleme gücü bulut sağlayıcı tarafından sağlanır.
- Başlangıç kurulumu maliyeti yoktur: Kullanıcılar abone olduktan sonra kullanıma hazırdır.
- Kullandığınız kadar ödeme yaparsınız: Bir hizmete sadece kısa bir süre için ihtiyacınız varsa özellikle yararlıdır.
- Kullanım ölçeklenebilir: Yeni yazılım ve donanım kurmaya gerek kalmadan ek depolama veya servislere talep üzerine erişilebilirsiniz.
- Güncellemeler otomatiktir: Güncellemeler genellikle ücretsizdir ve yazılım sağlayıcısı tarafından otomatik olarak dağıtılmaktadır.
- Cihaz uyumluluğu: Uygulamalar masaüstleri, akıllı telefonlar ve tabletler gibi herhangi bir internet özellikli cihaz üzerinden erişilebilir.
- Herhangi bir yerden erişilebilir: Kullanıcılar bir konumla sınırlı değildir. İnternete bağlanan herhangi bir cihazdan uygulamalara erişebilirler.
- Uygulamalar özelleştirilebilir ve beyaz etiketli olabilir: Uygulamalar, belirli müşterilerin ihtiyaçlarına ve markalarına uygun olarak değiştirilebilmektedir.
- Office 365, Google Apps, Salesforce, Citrix GoToMeeting, Cisco WebEx ve Netflix gibi birçok iyi bilinen SaaS örneği vardır.
SaaS’ın işletmeler tarafından kullanılabileceği örnekler:
- Muhasebe ve faturalama
- Satış takip
- Planlama
- Performans izleme
- İletişim (web postası ve mesajlaşma dahil)