HTML

HTML, HyperText Markup Language kısaltmasıdır.

Bu, web sayfalarını oluşturmak için kullanılan bir dile verilen isimdir. HTML, web sayfasının tarayıcıda içeriğin sunuşunu sağlar. CSS ile bu sunuş renkler ve düzene kavuşur.

CSS

Cascading Style Sheets, basamaklı stil sayfaları. Kısaca CSS.

Web sitesindeki renkler, yazı tipleri ve arka plan görüntüleri gibi stilini tanımlamanızı sağlayan kodlamadır. Bir web sayfasının ruh halini ve tonunu etkiler. CSS web sitesini güçlü bir araç haline getirir. Web sitelerinin farklı ekran boyutlarına ve cihaz türlerine uyum sağlamasına imkan veren de budur. HTML'e ek olarak metin ve format biçimlendirme alanında kullanılan bir web teknolojisidir.

Responsive Design

Duyarlı Tasarım veya Responsive Design.

Duyarlı tasarım, web tasarımında farklı cihazlara göre sayfa düzenini ayarlayabilen tasarıma verilen isimdir. Günümüzde farklı boyutlardaki cihazlarda web sitenizin görünümün tutarlı olması, ziyaretçinin kolay gezinmesi önemli bir özelliktir. Duyarlı tasarımda, web sitesi cihazın boyutlarını tanır ve içeriği ekran ölçülerine göre tekrar ayarlar.

Duyarlı tasarım, CSS kodlama ile yapılan bir tasarım tekniğidir. Mobil-first şeklinde adlandırılan Bootstrap ve Foundation gibi CSS frameworklerle duyarlı tasarım yapmak daha kolaydır.

Javascript

JavaScript, web geliştiricilerinin etkileşimli siteleri tasarlamasını sağlayan bir programlama dilidir. Bir web sayfasında göreceğiniz dinamik davranışların çoğu, tarayıcının varsayılan kontrollerini ve davranışlarını artıran JavaScript sayesinde gerçekleşir.

Örneğin; açılan pop-up pencereler, kaydırmalı slay veya mesajslar, güvenlik şifresi oluşturma, kontrol formları, etkileşimli oyunlar ve özel efektler bulunur. Ayrıca, mobil uygulamalar oluşturmak veya sunucu tabanlı uygulamalar oluşturmak için de kullanılır.

Facebook, Google gibi büyük şirketler tarafından etkileşimli sayfalar oluşturmak için javascript frameworkler geliştirmişlerdir. React, Vue, AngularJs vb.

Yazılım Uzmanı

Yazılım Uzmanı, Yazılım Mühendisi veya Yazılım Geliştirici.

Yazılım mühendisi, yazılım uzmanı, yazılım geliştirici, programcı gibi pek çok terim bulunmasına rağmen genel olarak yazılım uzmanı, yazılım geliştirme sektöründe kabul görmüş bir tanımlamadır.

Yazılım mühendisi, bilgisayar veya yazılımın çalıştığı her ortam içinde yazılım ve sistemlerin tasarım, geliştirme, bakım, test ve değerlendirme gibi mühendislik prensiplerini uygulayan kişidir.

Yazılım uzmanı yukarıdaki tanımın dışında, pratik hayatta belirli bir yazılım/yazılım alanı konusunda uzmanlaşmış kişiler için de kullanılmaktadır.

Mühendislik veya uzmanlık kavramları birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Yazılım geliştirici; (ingilizce Software Developer, Software Programmer) ise yazılımı geliştirmek için bizzat kodlama yapan kişidir.

Küçük ve orta projelerde genelde programcı ve yazılım mühendisi aynı kişi olmaktadır. Büyük yazılım projelerinde ekip içerisinde farklı rollerde uzmanlıklar bulunmaktadır.

Web developer, web tabanlı uygulamalar geliştirenler için kullanılmaktadır. Web geliştiricisi olarak pek yaygınlık kazanmadığından, yazılım gelişitirici veya yazılım uzmanı tanımı daha çok kullanılıyor.

Yazılım uzmanı olmak isteyenler Yazılım uzmanı olmak isteyenlere tavsiyelerim yazımı okuyabilirler.

Ayrıca Özel Yazılım yazıma da bakabilirsiniz.